De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Heeft mijn kat een andere voeding nodig als zij senior is?

Heeft mijn kat een andere voeding nodig als zij senior is?

Elke levensfase vraagt om een andere voeding, dus uw senior kat heeft een voeding nodig die haar oudere lichaam optimaal ondersteunt. Naast een andere voeding kan ook extra gezondheidszorg noodzakelijk zijn. Laat de gezondheid van uw seniorkat daarom regelmatig door uw dierenarts controleren.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

De gemiddelde levensverwachting van onze katten is de laatste jaren sterk toegenomen. De gemiddelde levensverwachting van katten is 12 tot 14 jaar1,2. Een kat wordt als ‘senior’ beschouwd wanneer ze ongeveer 75% van haar verwachte levensduur heeft bereikt, dit wil zeggen rond 10 jaar3. Katten beginnen echter al vanaf hun 7 à 8 jaar geleidelijk te verouderen.

 

Waarom heeft mijn kat een aangepaste SENIOR-voeding nodig?

Naarmate uw kat ouder wordt, zal ook haar voedingsbehoefte veranderen. Door de hogere leeftijd en het lagere activiteitsniveau van seniorkatten neemt de spiermassa af, terwijl het vetweefsel toeneemt. De spijsvertering verloopt minder efficiënt en de eetlust van de kat kan verminderen door problemen met de tanden of een verminderde geur- en smaakwaarneming. Daarnaast neemt de kans op problemen met de werking van de nieren, gewrichten en de weerstand toe.

De volgende eigenschappen van een SENIOR-voeding helpt uw kat zo goed mogelijk te ondersteunen:

 1. Aangepast energiegehalte.

De energiebehoefte is afhankelijk van de activiteit van uw kat en kan daardoor van dier tot dier verschillen. De voedingsadviezen op de verpakking worden daarom afgestemd op de huidige conditie van uw dier.

 1. Eiwitten van hoge kwaliteit en een goede verteerbaarheid.

Helpen de spiermassa van uw kat in stand te houden.

 1. Beperkt fosfor- en natriumgehalte.

Ter ondersteuning van de nierfunctie.

 1. Extra antioxidanten

Helpen de lichaamscellen tegen veroudering te beschermen en de weerstand te ondersteunen.

 1. Glucosamine en chondroïtine

Ter ondersteuning van de gewrichten.

 1. Aangepaste brokken of natvoeding

Gemakkelijk te kauwen, ook als uw seniorkat enkele gebitselementen zou verliezen.

 1. Extra smakelijk

Extra smakelijke brok om de voedselconsumptie van uw kat te stimuleren.


WIST U DAT…

 • Katten nauwelijks laten zien dat ze pijn hebben? Hierdoor zijn ze ook heel goed in het camoufleren van ouderdomsverschijnselen en de ongemakken die hierbij komen kijken. Daarom is het belangrijk om uw dierenarts regelmatig een seniorencheck te laten uitvoeren.

 • Het eiwitgehalte in seniorvoedingen vroeger verlaagd werd om de nieren te ontlasten, maar dat recent is aangetoond dat vooral de verlaging van het fosforgehalte belangrijk is om de nieren te ondersteunen, en dat seniorkatten juist behoefte hebben aan voldoende eiwitten VAN HOGE KWALITEIT om het behoud van de spiermassa te bevorderen?

 

Referentielijst
 1. Butterwick RF. Impact of nutrition on ageing the process. Bridging the Gap: the animal perspective. Br J Nutr. 2015;113:23-25. doi:10.1017/S0007114514003900.
 2. O’ Neill DG, Church DB, McGreevy PD, Thomson PC, Brodbelt DC. Longevity and mortality of cats attending primary care veterinary practices in England. J Feline Med Surg. 2015;17(2):125-133. doi:10.1177/1098612X14536176.
 3. Paepe D, Verjans G, Duchateau L, Ghys L, Daminet S. ROUTINE HEALTH SCREENING Findings in apparently healthy middle-aged and old cats. J Feline Med Surg. 2013;15:8-19. doi:10.1177/1098612X12464628.
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
--? cookies.button.parameters.label ?--